Comfort Zone

Tuottaako liikkuminen sinulle iloa vai ahdistusta? Lähdetkö liikkumaan, koska on pakko vai koska haluat? Tartutko uusiin haasteisiin rohkeasti vai empien?

Fitnessbuumin vallitessa moni ajattelee, että tuloksia tehdään vain kuntosalilla. Kyllä, sielläkin, jos harjoitukset on suunniteltu järkeviksi kokonaisuuksiksi ja tiedetään mitä tehdään. Ihmiset joille kuntosali ei ole niin tuttu paikka, voivat kokea sinne lähtemisen liian jännittäväksi tai pelottavaksi kun ei oikein tiedetä mitä tehtäisi. Monesti koetaan myös ettei voi tai kehtaa lähteä treenaamaan salille, ensin pitäisi tiputtaa parikymmentä kiloa ja hankkia sikspäkki että sinne voi lähteä.

Mennäänkö heti aika kovasti metsään?

Liikunnan pitäisi olla se juttu, mitä jokainen voi lähteä harrastamaan omana itsenään, tekemään omaa juttuaan ilman, että kukaan katsoo nenänvarttapitkin tai alentavasti. Jokainenhan me ollaan joskus aloitettu tekemään uusia asiota. Ei kukaan ole seppä syntyessään, mutta jostakin on aina aloitettava. Usein aloittelevat liikkujat luovat itselleensä ylitsepääsemättömiä paineita ja pohtivat kaikki mahdoliset vaihtoehdot mitkä voivat mennä pieleen. Ensimmäinen kerta kaikessa on usein se pahin. Kun on kerran käyty jumpassa, salilla tai vaikkapa pidetty ensimmäinen puhe yleisön edessä ja huomattu, että mitään kamalaa ei käynytkään, seuraava kerta on usein helpompi. Täytyy vaan uskaltaa tehdä se ensimmäinen siirto ja katsoa miten käy. Usein olemme itse esteenä kehitykselle. Ei uskalleta kokeilla tai yrittää, epäonnistumisen pelossa. Epäonnistumisia tulee jokaisen kohdalle, tärkeintä on se miten siitä jatketaan eteenpäin. Jäädäänkö harmittelemaan kun ei onnistuttu vai noustaanko ylös ja yritetään uudelleen, kovemmin. Kova työ palkitaan aina, ei välttämättä heti, mutta lopulta.

Jos ajatus kuntosalista saa oksennuksen kurkkuun ja vilunväristyksiä aikaiseksi, ehkä se ei ole sinun paikkasi, ainakaan toistaiseksi. Onneksi se ei olekaan ainoa liikkumisen mahdollistava paikka. :) Tärkeintä olisi lähteä etsimään sitä omaa lajia, joka tuottaa hyvää mieltä ja oloa, oli se sitten sauvakävely tai vuorikiipeily.

Kokeile eri lajeja rohkeasti vaikka kokisitkin jo löytäneesi oman juttusi. Aina voi yllättyä ja saada uusia ajatuksia omaan tekemiseen tai vaikka huomaisikin, ettei se ollut sinua varten, tulipahan ainakin kokeiltua! Laajenna omaa näkökenttääsi, keskustele, kyseenalaista. Älä tuudittaudu vain siihen tuttuun ja turvalliseen vaan poistu välillä omalta mukavuusalueelta. Sitähän sanotaan, että ihmeet tapahtuvat vasta mukavuusalueelta poistuttaessa.

Koe se itse!

comfort zone

– Tiina

Comments are closed.